Co powoduje zatrucie pokarmowe?
12 lutego 2025

Zatrucia pokarmowe powodują najczęściej produkty nieświeże, skażone chorobotwórczymi bakteriami lub ich toksynami, a także wirusami lub pasożytami. Źródłem choroby jest najczęściej żywność: ciasta, ciastka, desery i lody (zawierające jaja), w drugiej kolejności mięso i produkty mięsne. Rocznie w Polsce notuje się ponad 20 tysięcy ostrych zatruć pokarmowych i zakażeń jelitowych, które są przyczyną kilkunastu tysięcy przyjęć do szpitala. Przy biegunce i wymiotach najważniejsze jest, aby nie dopuścić do odwodnienia organizmu, ale warto zastosować sorbent jelitowy, taki jak Atoxil, który wiąże szkodliwe drobnoustroje i toksyny, ułatwiając ich usuwanie z przewodu pokarmowego.
Objawy zatrucia pokarmowego
Zatrucie powoduje najczęściej wymioty, biegunkę i ból brzucha, a czasem też gorączkę, osłabienie i ogólne złe samopoczucie. W zależności od substancji, która spowodowała zatrucie, do typowych objawów mogą dołączyć inne, charakterystyczne symptomy. Są to np. podwójne widzenie, zaburzenia mowy i osłabienie mięśni (przy bardzo niebezpiecznym zatruciu jadem kiełbasianym) lub pokrzywka, świąd, obrzęk i przyspieszenie akcji serca (przy zatruciach nieświeżymi rybami zawierającymi histaminę). Jak w każdym przypadku, przy biegunce i wymiotach pojawia się niebezpieczeństwo odwodnienia i zaburzenia równowagi elektrolitowej. Ryzyko to jest największe u niemowląt i dzieci, ale także u osób starszych, chorych lub osłabionych.
Najczęstsze przyczyny zatruć pokarmowych
Większość zatruć pokarmowych spowodowana jest chorobotwórczymi bakteriami, które dostały się do jedzenia lub wody albo po prostu zbyt duża ilość bakterii zawarta w pokarmie. Należą do nich m.in. bakterie z rodzaju Salmonella, Shigella, Campylobacter, Escherichia, Clostridium, Listeria lub Staphylococcus. Bakterie te wydzielają toksyny powodujące dolegliwości – biegunkę (czasem z domieszką krwi lub śluzu), wymioty itd. Część zatruć pokarmowych wywołują wirusy (np. enterowirusy, norowirusy lub rotawirusy), pierwotniaki (takie jak lamblia lub toksoplazma), a także grzyby i ich toksyny.
Jak ustrzec się zatrucia pokarmowego?
Największe ryzyko zatrucia pokarmowego niesie spożywanie surowych lub niedogotowanych ryb, mięsa, jaj lub mleka. Zatruć można się też skażoną wodą lub surowymi owocami i warzywami, które zostały niedokładnie umyte. Aby uniknąć zatrucia pokarmowego, warto przestrzegać kilku podstawowych zasad higieny żywności:
- myć ręce przed przygotowaniem i spożywaniem posiłków,
- produkty takie jak jaja, mięso, mleko i ryby spożywać tylko po dokładnej obróbce cieplnej,
- używać oddzielnych desek do krojenia do surowego mięsa i ryb,
- nie dopuszczać do kontaktu między produktami surowymi a już gotowymi do spożycia,
- jak najszybciej pozbywać się produktów nieświeżych, zepsutych lub spleśniałych,
- dokładnie myć lub parzyć wrzątkiem owoce i warzywa przeznaczone do jedzenia na surowo,
- pić tylko czystą wodę z pewnego źródła.
Co na zatrucie pokarmowe?
Przy zatruciu pokarmowym u niemowlęcia, małego dziecka, osoby starszej lub osłabionej, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza i zawsze stosować się do jego zaleceń. Wizyta lekarska jest też niezbędna, jeśli zatruciu towarzyszą niepokojące objawy, takie jak krew w stolcu, wysoka gorączka, wysypka na skórze, zaburzenia świadomości, oddychania, widzenia itd. W każdym przypadku należy zadbać o nawodnienie. W łagodzeniu objawów zatrucia sprawdzają się także sorbenty jelitowe dostępne w aptece. Należą do nich m.in. sorbenty najnowszej IV generacji, takie jak Atoxil. Preparat Atoxil nie wymaga podawania dużych porcji (1-2 g), nie ma smaku ani koloru, nie powoduje wchłaniania elektrolitów. Mogą go stosować dzieci już od 3 roku życia i osoby dorosłe.
ATOXIL to suplement diety. Zawiera składniki, które wspomagają funkcje organizmu poprzez uzupełnienie normalnej diety. Nie ma właściwości leczniczych.